top of page

Asunnon vaihtaminen

Ensiasunnon osto sujuu yleensä varsin helposti, mutta mitä sitten, kun on asunnon vaihtaminen edessä. Mitä on hyvä tietää? Miten välttää kahden asunnon loukku? Miten välttyä tilanteelta, jossa ostotarjouksesi hylätään, koska olet tehnyt ehdollisen tarjouksen? Asunnon vaihtamiseen liittyy monia kysymyksiä, mutta ajoitus askarruttaa varmasti eniten.



Asunnon vaihtaminen - mitä on hyvä tietää

Pääsääntönä suosittelen, että myy ensin, osta sitten. Usein asunnon myyminen ja uuden etsiminen hoidetaan samanaikaisesti, mutta järjestys pysyy samana. Myydään ensin, ostetaan sitten. Miksikö? Yksinkertaisesti jo siitä syystä, että ainakin pääkaupunkiseudulla on huomattavasti todennäköisempää saada ostotarjous uudesta asunnosta hyväksyttyä ilman ehtoja.


Minkälaisen ostotarjouksen itse hyväksyisit omasta asunnostasi?

Harva myyjä hyväksyy tarjouksen, jossa ehtona on ostajan oman asunnon myynti etenkin, jos tarjoaa alle hintapyynnön. Ja jos myyjä tarjouksen hyväksyisi, pidättää myyjä oikeuden jatkaa myyntiä. Yhtä hyvin voit laittaa oman asuntosi myyntiin ja toivoa, ettei jo löytämäsi mieluinen asunto mene kaupaksi.


Asetelma hankaloituu entisestään, jos lainalupaus pankilta on hakematta. Teet ostotarjouksen, jossa on sekä lainaehto että ehto oman asunnon myynnistä. Tuossa tilanteessa on enää vaikea lähteä tinkimään hinnasta. Viimeistään tässä kohdin pysähdy ja asetu hetkeksi myyjän asemaan. Mieti, miten itse suhtautuisit tarjoukseen, jossa saisit ostotarjouksen 10.000 euroa alle pyyntihinnan ehtona lainansaanti ja oman asunnon myynti.


On hyvin todennäköistä, että potentiaalisen uuden asuntosi myyjä on samassa tilanteessa kuin sinä.

Varmasti suurin osa haluaisi ensin löytää uuden kodin ennen oman myyntiä. Mutta jos tarvitset asuntolainaa ja varsinkin, jos sitä on sinulla jo ennestään, suosittelen käyntiä pankissa. Pankissa saat varmasti asiantuntevaa palvelua ja saat tarvitsemasi tiedon, miten sinun tilanteessasi asunnon vaihtaminen voisi parhaiten sujua.


Valtaosa asunnon myyjistä myy asuntonsa ennen uuden ostamista, koska se on pankin suositus ja usein myös ehto lainan saamiselle. Mutta ei hätää. Isompien asuntojen kaupat tapahtuvat usein ketjussa, koska useimman tilanne on sama kuin itselläsi. Oma koti on myytävä ensin ennen kuin tehdään kauppoja uudesta asunnosta. Ehkä juuri tästä johtuen 2-3 kuukauden vapautumisaika on ihan tavallinen ja se monesti riittää uuden kodin löytymiseen.


Jos tuntuu siltä, ettei uutta kotia löydy helposti, kannattaa harkita asunnon myymistä ja muuttamista väliaikaisesti vuokralle. Silloin aikaa uuden löytämiseen on enemmän eikä tarvitse tyytyä asuntoon, joka ei tunnu siltä omalta.


Jokainen tietysti valitsee itselleen sopivimman järjestyksen, mutta ostotilanteessa olet paremmassa asemassa ostotarjouksen tekijänä, kun oma asuntosi on myyty ja rahoitus neuvoteltu valmiiksi. Jos se ei ole mahdollista, voit yrittää muuttaa asetelmaa itsellesi edullisemmaksi tarjoamalla yli pyyntihinnan tai ehdottamalla kaksiosaista kauppaa.


Harkitse, millaisen asunnon tarvitset ja haluat, mihin sinulla on varaa ja paljonko olet asunnosta ylipäätään valmis maksamaan.


Seuraa myynti-ilmoituksia ja muodosta käsitys valitsemasi alueen hintatasosta.


Hanki lainalupaus pankiltasi ja/tai kilpailuta pankit. Voit myös neuvotella mahdollisuudesta tehdä kaksiosainen kauppa, jossa maksat myyjälle esim. kolmasosan asunnosta ensin ja loput, kun oma asunto on myyty.


Laadi suunnitelma. Keskustele välittäjäsi kanssa, miten tilanteessasi on järkevintä toimia. Sovi vapautumisaika pidemmäksi. 2-3 kuukautta on melko tavallinen vapautumisaika.


Etsi aktiivisesti uutta asuntoa. Tilanteesi on jo huomattavasti parempi, kun oma asuntosi on jo myynnissä.



bottom of page